Milyen egy családbarát étterem?

családbarát

Az alábbiakban tíz olyan kritériumot sorolunk fel, melyek alapvető fontosságúak lennének az éttermekben ahhoz, hogy azok családbaráttá váljanak. A szülőknek jogos igénye, hogy olykor kiruccanhassanak, ne kelljen otthon főzni, egy jóízűt falatozhassanak valamelyik vendéglőben. Gyermekeik társaságában is szívesen elfogyasztanának egy ízletes ebédet, vacsorát.

(Ha ismersz a környéken ilyen éttermet, várjuk az ajánlást a pilisbama@gmail.com email címre! )

A kérdés első látásra egyszerűen megválaszolható: az a családbarát vendéglátóhely, ahol sok gyermeket láthatunk étkezni. A gyakorlat azonban teljesen másként néz ki. Figyeljük meg, amikor belépünk két-három óvodás, vagy bölcsődés korú gyermekkel: mi történik? A pincérek kényszeredett mosollyal kínálnak hellyel bennünket. Amikor a gyermekek kissé hangosan összevitatkoznak, milyen ételt is válasszanak, némelyik asztal felől rosszalló pillantásokat érkeznek. Emellett ritkaság számba megy, ha kapunk etetőszéket – jobb, ha előrelátóan viszünk magunkkal. Ha véletlenül felborul az üdítő, ugyan feltakarítják a tócsát, tiszta abroszt azonban kevés esetben hoznak, hisz „úgyis olyan lesz”.

Azért Magyarországon már vannak jó példák is, a neten utána lehet nézni, hol látják szívesen a gyermekeket, akár kedvezményekkel is. Amikor rászánjuk magunkat, hogy elvisszük a kicsiket egy étterembe, arra fel kell készülni. Piciknek babaételt, partedlit, itókát, sok-sok zsebkendőt, pótpólót csomagoljunk mindenképpen.

Az alábbi listát különösen a vendéglátósok figyelmébe szeretnénk ajánlani:

1. Lehetőség a játékra
A gyermekek nem képesek sokáig egyhelyben ülni és nem is kell rákényszeríteni őket. Ahol szívesen látják az apróságokat, ott kis játéksarkot rendeznek be, a kerthelyiségben, teraszon kis játszóteret alakítanak ki. Így a kicsik nem fognak unatkozni, a szülők is jól fogják érezni magukat.

2. Kölcsönözhető játékszerek
Amíg elkészül a megrendelt fogás, papír, ceruzák, kifestők, gyerekkönyvek, kisebb játékok állnak rendelkezésre.

3. A várakozási időt le lehet rövidíteni.
Ha a gyermekeknek hamarabb kihozzák az ételt, a szülők tudnak segíteni az étkezésben, mielőtt szervírozzák nekik a menüt. A gyermekek nyugodtabban fognak a helyükön maradni, mintha sokáig kellene várakozniuk.

4. Egy étterem azzal is komfortosabbá teheti magát a kisgyermekesek számára, ha pelenkázó helyiséget alakít ki a WC-ben.

5. Fontos a gyermekétlap és az egészséges gyermekmenük kínálata. Ezek olyan „közkedvelt” ételeket tartalmazhatnak, mint pl. sült krumpli, milánói makaróni, pizza, dínó szelet. Ha a gyermekételeknek hangzatos fantázianeveket adnak az étlapon, biztos elnyerik az aprónép tetszését.

6. Egy kis ajándékot is kaphatnának távozáskor azok a gyermekek, akik jól viselkedtek a vendéglőben. Ilyen lehetne egy kis csoki, nyalóka, apróbb játékfigura. Akkor a gyermek máskor is motivált lesz, hogy rendesen viselkedjen, és jó emlékekkel fog visszatérni egy másik alkalommal. Előtte azonban a pincéreknek meg kell kérdezni a szülőket, hogy egyet értenek-e az ajándékkal.

7. Kiegészítő felszerelések csecsemőknek és kisgyerekeknek
Magasított, vagy asztalra szerelhető etetőszékek, gyermek étkészlet, műanyag alátétek.

8. Fontos, hogy legyen elég hely a babakocsi számára az asztal mellett. Egy anyuka nem tud jóízűen enni, ha a gyermeket folyton a karjában kell tartania. Sokkal nyugodtabbak a szülők, ha a picit nem kell otthon hagyni és azon izgulni, minden rendben van-e körülötte.

9. Bébiknek megfelelő ételek nemigen szerepelnek az éttermek kínálatában.
Ezért célszerű lehetőséget biztosítani az esetleg otthonról hozott étel megmelegítésére.

10. Végül, de nem utolsó sorban, a pincérek legyenek udvariasak, kedvesek. A legnyugodtabb gyermek is lehet néha hangos. Különösen fáradt, éhes gyermekekkel van nehéz dolga a szülőknek. Mikor megérkezik a család az étterembe, akkor azért nyűgös, mert éhes, amikor túl sokáig időznek ott, akkor meg azért, mert fáradt. A személyzetnek ezt meg kell értenie.

Ha a felsorolt pontok közül akár csak néhány megvalósul egy étteremben, a hely máris biztosított magának egy visszatérő családot, akik akár „szájhagyomány” útján továbbvihetik az étterem jóhírét.

Forrás: www.csaladinet.hu